Cele 10 tipuri de sănătate și caracteristicile acestora

Cele 10 tipuri de sănătate și caracteristicile acestoraCând vorbim despre sănătate, este comun pentru mulți oameni să se gândească la sănătatea fizică, dacă o persoană are sau nu o boală. Cu toate acestea, conceptul de sănătate este mult mai larg și cuprinde alte domenii ale vieții noastre.

Există definiții diferite ale acestui concept, dar unul dintre cele mai de succes este cel al OMS, care a fost publicat în preambulul la Constituția Organizației Mondiale a sănătății, care a fost adoptat la Conferința Internațională de sănătate, care a avut loc la New York în 1946. Această definiție, care nu s-a schimbat de atunci, afirmă că sănătatea este”o stare completă de bunăstare fizică, mentală și socială”.

Tipurile de sănătate, explicate

Mai jos vom vedea ce caracteristici prezintă fiecare tip de sănătate.

Sănătatea fizică

Sănătatea fizică se referă la starea fizică generală a oamenilor la un moment dat. Este bunăstarea corpului, și funcționarea optimă a corpului. Este absența bolilor și buna funcționare fiziologică a organismului. Atacurile virale sau leziunile au un efect negativ asupra sănătății noastre fizice, care este, de asemenea, afectat de alți factori. Acesta este motivul pentru care este necesar:

Tipurile de sănătate, explicate

  • Odihneste-te si dormi cum trebuie, si odihneste-te cand e nevoie.
  • Mănâncă bine și mănâncă nutrienți cum trebuie.
  • Jucați sport și mențineți o stare fizică bună.
  • Aveți grijă de igiena personală pentru a preveni infecțiile și bolile.
  • Adresați-vă medicului dumneavoastră în mod regulat pentru boli.

Să ai armonie emoțională, deoarece sănătatea emoțională afectează sănătatea fizică. De exemplu, atunci când o persoană suferă de stres, sistemul său imunitar slăbește.

Sănătatea mintală

Sănătatea mintală, care este, de asemenea, adesea numită sănătate emoțională, este un concept complex care nu se referă doar la faptul dacă o persoană are sau nu o tulburare psihologică. Se caracterizează printr-un nivel ridicat de stima de sine, sentimentul de bine despre sine, fiind motivat cu viața și având obiective vitale care te ajută să-ți trăiești zile cu optimism și speranță, capacitatea de reziliență și pentru a face față cu probleme și să se bucure de un echilibru emoțional, autonomie și o viață lipsită de stres și grijile excesive.

Pentru a îmbunătăți sănătatea emoțională, este posibil să se urmeze sfaturi, cum ar fi acestea:

Participa la un atelier de inteligenta emotionala pentru a imbunatati capacitatea de a gestiona emotii.

Pentru a face sport, deoarece nu numai că îmbunătățește aspectul și starea fizică, dar, de asemenea, facilitează eliberarea de neurotransmițători, cum ar fi serotonina sau endorfine, care cauzează un sentiment de plăcere și fericire.

  • Să facem activități care ne fac să ne bucurăm și să dăm sens vieții noastre.
  • Să ai obiective vitale, să fii realist și să lupți pentru ele.
  • Mărește relațiile interpersonale pozitive.
  • Trăiește prezentul și practica acceptării.

Puteți căuta în aceste sfaturi în articolul „sănătate emoțională:

7 sfaturi pentru îmbunătățirea acestuia”.

Sănătate socială

Ființele umane sunt ființe sociale, iar o mare parte din bunăstarea noastră este determinată de condițiile care ne înconjoară, adică de mediul nostru. De fapt, chiar și propria noastră identitate este construită și dezvoltată în interacțiune cu alții.

7 sfaturi pentru îmbunătățirea acestuia".

Acum, sănătatea socială nu este pur și simplu faptul de a avea prieteni sau nu, ci are de a face cu condițiile noastre de viață, cum ar fi, de exemplu, au un loc de muncă stabil, stabilitate financiară, acces la asistență medicală, acces la activități recreative și recreative, etc.

Alte tipuri de sănătate

Pe lângă tipurile de sănătate menționate mai sus, care fac parte din definiția OMS, există și alte clasificări ale sănătății, după cum vom vedea mai jos.

Sănătatea sexuală

Sănătatea sexuală este o stare de sănătate fizică, mentală și socială care este legată de sexualitate, adică să ne bucurăm de propriul corp și să avem relații sexuale sănătoase. Problemele de sănătate sexuală pot varia. Pentru a afla mai multe, puteți citi articolul nostru: „cele mai frecvente 8 probleme sexuale și cum să le trateze”

Sănătatea alimentară

Consumul sănătos este o parte importantă a organismului nostru. Sănătatea alimentară este legată de nutrienții pe care îi mâncăm și de cantitățile pe care le mâncăm, precum și de vremurile pe care le mâncăm.

Sănătatea mediului

Sănătatea mediului este una legată de mediul în care trăiește o persoană. Adică, ei sunt factorii externi care afectează o persoană. De exemplu, mediul de lucru poate provoca stres care, la rândul său, poate provoca probleme psihologice, cum ar fi anxietate, insomnie și depresie, dar, de asemenea, probleme fizice, cum ar fi diaree sau constipație.

Poluarea fonică într-un loc se referă, de asemenea, la sănătatea mediului, deoarece expunerea la zgomot dăunător poate provoca consecințe asupra sănătății fizice pentru o persoană.

Sănătatea publică

Este sănătatea colectivă și influența deciziilor politice în asigurarea sănătății unei anumite populații. Se referă la protecția guvernului.

Sănătatea economică

Un tip de sănătate bazat pe o bună stabilitate economică și că echilibrul dintre venituri și cheltuieli, indiferent dacă este vorba de o persoană sau de un proiect financiar, nu este negativ.

Sănătatea familiei

Familia este importantă în dezvoltarea și sănătatea unei persoane, dar există familii care sunt considerate toxice din cauza influenței lor dăunătoare din cauza modelelor lor relaționale. Sănătatea familiei îi afectează în mod pozitiv pe membrii săi.

Sănătatea profesională

Sănătatea profesională are legătură cu punerea în aplicare a măsurilor de menținere a unui climat de lucru pozitiv și de promovare a bunăstării angajaților. În articolul nostru „12 semne care indică faptul că vă aflați într-un mediu de lucru toxic” ne băgăm în această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *